2010 - Honderd jaar, hoogtepunten en herinneringen

insigne kaart

Dat is de titel van de expositie die het hele jubileumjaar 2010 te zien is op onze benedenetage. Terugkijkend weet iedere scout zich dingen te herinneren die in zijn of haar geheugen gegrift bleven. Oud-scouts die bij ons op bezoek komen vertellen altijd met veel enthousiasme over tochten en kampen, in binnen- en buitenland, over toen gesloten vriendschappen en over de waarde die dit alles had in hun latere leven.

We hebben voor deze tentoonstelling een speurtocht gehouden in onze archieven en depots. Dingen waar we in de vaste expositie geen plaats voor hadden komen nu in de spotlights te staan. Insignes, programmaboekjes, affiches, foto's van een meter breed, vaantjes, boeken, tijdschriften en zeldzame souvenirs. Ooit een baddoek gezien, speciaal gemaakt vanwege de Wereld Jamboree van 1937, een schrijfblok en een Verkade chocoladereclame voor datzelfde evenement?

foto 1910schilderij 2

Oudste voorwerp is een originele foto uit 1910 van de allereerste 5 man sterke padvinderspatrouille in een karakteristieke pose. Tekenaar Pieter van der Neut, bekend van de bladen Scouting en Actie, raakte geïnspireerd door die oude foto en maakte een nieuwe variant met behalve jongens ook meisjes, gekleed in de uniformen van na de fusie. Dit kleurige waterverfschilderij vormt de kern van de expositie. Merkwaardigste voorwerp is een gebutst kartonnen bekertje met de tekst 'ideaal vuurwater' en de afbeelding van een indiaan.

kampen jkampen m

In het Nationaal Kamp van 1950 in Ommen werd daarin B3 appelsap getapt vanuit een kolossale totempaal. Een foto van het toen gebouwde indianenkamp toont hoe de viering van 40 jaar verkennen in Nederland er toen uit zag. Bijzonder zijn de fraaie affiches van stadionspelen en schouwburgvoorstellingen, waar padvinders en padvindsters volle zalen en tribunes hun kunsten vertoonden. Kijk ook naar de souvenirs van nationale jamborees, jubelkampen en dachvaarten. En uiteraard naar de bonnenboekjes en beloningen (insignes en totemleertjes) van de jaarlijkse acties 'Een Heitje voor een Karweitje'.

spelenheitje

Het voert te ver om alles op te sommen. Kom zelf maar kijken en genieten. Voor oud en piepjong zijn er herinneringen aan grote en kleine evenementen die ze zelf hebben meegemaakt. De tentoonstelling blijft te zien tot eind 2010.

wimpel wilhelmina

Scouting Nederland Museum

Adres

Scoutingmuseum Baarn
Amsterdamsestraatweg 51
3744 MA Baarn

Openingstijden

Het museum is per 1 juli 2020 weer open op zaterdagmiddagen van 14.00 -16.00 uur.

Maar alleen na telefonische reservering bij Derk Tholen: 030-6371915, bij geen gehoor ons secretariaat: 06-23098976.

Elke zaterdagmiddag vanaf 1 maart tot 1 november 2020 van 14.00 tot 16.00 uur.
In de maanden juli en augustus ook elke woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur.

Voor groepen vanaf 10 personen is het ook mogelijk een afspraak te maken buiten deze tijden.
Neem dan s.v.p. contact op met ons bestuurslid Derk Tholen, tel. 030-6371915.

IBAN: NL40RABO 0130025410
BIC: RABONL2U

 

Algemene informatie:

Ons secretariaat is te bereiken op tel. nr.: 06-23098976 en via e-mail: museumbaarn@scouting.nl

Volg ons ook via Facebook.

Mail ons als u vragen heeft of als u spulletjes heeft die u kwijt wilt. Wij komen ze graag bij u ophalen!