Scouting is een spel, maar de goede daden kunnen ook in ernstige omstandigheden plaats vinden. Tijdens de tweede wereldoorlog bewezen Scouts dat ze niet alleen wilden helpen maar ook konden helpen door hun speciale training en praktische instelling. Voortrekker Jan van Hoof uit Nijmegen redde de Waalbrug en kwam, als gids van Britse militairen in 1944 om. Hij kreeg postuum de Militaire Willemsorde en diverse buitenlandse decoraties. We hebben materiaal uit deze periode een plaats gegeven in dankbare herinnering aan de jongens en meisjes die toen actief waren.
Project Scouts in de oorlog
Wij vestigen graag de aandacht op dit project. Er zijn meer dan 2100 verhalen verzameld van scouts en oud scouts die in de oorlog lid waren van het verzet, vermoord werden omdat ze joods waren, als militair gesneuveld zijn of krijgsgevangen genomen werden, omkwamen als gevolg van oorlogsgeweld als burgerslachtoffer of tijdens hulpverlening, of als Engelandvaarder of binnen de koopvaardij actief waren. We verzamelen zowel verhalen uit Nederland als uit Nederlands Indië waar scouts terecht kwamen in krijgsgevangenkampen en burgerinterneringskampen en soms ook in het geheim verder gingen met Scoutingactiviteiten.
Iedere week voegen we nieuwe namen toe aan het overzicht dat beschikbaar is via Scouts in de oorlog - Vrijheid in Herdenken (scouting.nl).
Scouting Nederland is ook gestart met een facebookpagina Scouts in de oorlog en nodigen je graag uit deze pagina te bezoeken en te liken. Hier gaan we bijzonder verhalen delen, een inkijkje geven in de zoektocht die we doen naar nieuw verhalen, stilstaan bij de samenwerking met mensen en organisaties zoals jullie en aandacht geven aan momenten tijdens de oorlog waar scouts een rol speelden of bij betrokken waren. Je vindt de pagina hier: Scouts in de oorlog | Leusden | Facebook. We hopen zo nog meer mensen te inspireren stil te staan bij de bijzondere rol die Scouts in de oorlog speelden en mee te zoeken zodat de verhalen voor onze scouts ook nu een voorbeeld kunnen zijn.