1940-1945

Scouting is een spel, maar de goede daden kunnen ook in ernstige omstandigheden plaats vinden. Tijdens de tweede wereldoorlog bewezen Scouts dat ze niet alleen wilden helpen maar ook konden helpen door hun speciale training en praktische instelling. Voortrekker Jan van Hoof uit Nijmegen redde de Waalbrug en kwam, als gids van Britse militairen in 1944 om. Hij kreeg postuum de Militaire Willemsorde en diverse buitenlandse decoraties. We hebben materiaal uit deze periode een plaats gegeven in dankbare herinnering aan de jongens en meisjes die toen actief waren.

1940

Project Scouts in de oorlog

Wij vestigen graag de aandacht op dit project. Er zijn meer dan 2100 verhalen verzameld van scouts en oud scouts die in de oorlog lid waren van het verzet, vermoord werden omdat ze joods waren, als militair gesneuveld zijn of krijgsgevangen genomen werden, omkwamen als gevolg van oorlogsgeweld als burgerslachtoffer of tijdens hulpverlening, of als Engelandvaarder of binnen de koopvaardij actief waren. We verzamelen zowel verhalen uit Nederland als uit Nederlands Indië waar scouts terecht kwamen in krijgsgevangenkampen en burgerinterneringskampen en soms ook in het geheim verder gingen met Scoutingactiviteiten.
Iedere week voegen we nieuwe namen toe aan het overzicht dat beschikbaar is via Scouts in de oorlog - Vrijheid in Herdenken (scouting.nl).

Scouting Nederland  is ook gestart met een facebookpagina Scouts in de oorlog en nodigen je graag uit deze pagina te bezoeken en te liken. Hier gaan we bijzonder verhalen delen,  een inkijkje geven in de zoektocht die we doen naar nieuw verhalen, stilstaan bij de  samenwerking met mensen en organisaties zoals jullie en aandacht geven aan  momenten tijdens de oorlog waar scouts een rol speelden of bij betrokken waren.  Je vindt de pagina hier:  Scouts in de oorlog | Leusden | Facebook. We hopen zo nog meer mensen te inspireren stil te staan bij de bijzondere rol die Scouts in de oorlog speelden en mee te zoeken zodat de verhalen voor onze scouts ook nu een voorbeeld kunnen zijn.  

Scouting Nederland Museum

Adres

Scoutingmuseum Baarn
Amsterdamsestraatweg 51
3744 MA Baarn

Openingstijden

Elke zaterdagmiddag vanaf 1 maart tot 1 november van 13.00 tot 15.00 uur.
In de maanden juli en augustus ook elke woensdagmiddag van 13.00-15.00 uur (alleen na reservering, zie hieronder).

IBAN: NL40RABO 0130025410
BIC: RABONL2U

 

Contact met het museum:

Donatie padvinderij/scouting memorabilia

Heeft u nog oude spullen van de padvinderij/scouting en wilt u deze doneren aan het museum ter
uitbreiding van onze collectie neemt u dan even contact op via onze mail
 

Algemene zaken

Voor algemene vragen over het museum kunt u contact opnemen met ons secretariaat via mail:
Secretariaat-museum@scouting.nl of telefonisch: 073-5213172

Bezoekafspraak

Wilt u een bezoekafspraak maken voor een groep met een rondleiding bel dan s.v.p. Derk Tholen 030-6371915Volg ons ook via Facebook.

Mail ons als u vragen heeft of als u spulletjes heeft die u kwijt wilt. Wij komen ze graag bij u ophalen!