De geschiedenis van Scouting: boek Padvinders

Wil je de geschiedenis van je groep beschrijven voor een speciale groepskrant of misschien zelfs een boek, dan is het handig de achtergrond te kennen. In samenwerking met het Scouting Nederland Museum is in 2010 een boek verschenen waarin dat achtergrondverhaal in detail is beschreven. Allereerst lees je hoe Scouting in Engeland ontstond. Hoe Baden-Powell een proefkamp hield (1907) en een boek schreef (1908) dat een bestseller werd. Hoe jongens en meisjes zelf groepen oprichtten en hoe er in korte tijd tienduizenden boy- en girlscouts bleken te zijn.

Boek

In de zomer van 1910 bezocht een zestal boy scouts uit Oxford Nederland om hier scouting te promoten. Hun avontuurlijke reis per fiets, tram, trein en auto is van dag tot dag te volgen. In datzelfde jaar 1910 zagen Den Haag en Amsterdam de eerste verkenners en padvinders. Het jaar daarop verschenen ook meisjesgroepen. Bijzonder is dat ooggetuigen, die als kind dit alles zelf meemaakten, aan het boek meewerkten. Ze vertelden hun eigen belevenissen, lang geleden, en leverden unieke foto's uit die begintijd. In de daarna volgende hoofdstukken is te zien hoe scouting groeide in Nederland. Er is aandacht voor alle soorten scouts, voor bijzondere bijeenkomsten zoals jamborees, over de tweede wereldoorlog, toen scouting verboden werd, maar toch doorging. De tijd daarna, toen de beweging groeide en er 4 verenigingen waren van padvinders, padvindsters, verkenners en gidsen. De wereld veranderde en scouting veranderde mee. In 1973 fuseerden de 4 landelijke verenigingen tot één geheel: Scouting Nederland, met nieuwe uniformen, speltakken, activiteiten en veel contact met scouts in het buitenland.

Het boek is geïllustreerd met ruim 100 foto's, voorzien van een register met namen van personen en plaatsen, een artikel over Chief scout Baden-Powell en een bibliografie. Kortom, dit boek is een aanrader voor iedere scout-historicus en hoort thuis in elke groepsbibliotheek.

De auteur van het boek is Jan van der Steen (ere-conservator van het museum)
De titel: Padvinders, 100 jaar scouting in Nederland
De uitgever: Walburg pers te Zutphen
ISBN: 978.90.5730.699.0
Verkoopprijs € 29,50
Verkrijgbaar bij iedere boekhandel en bij de ScoutShop

Mail of bel ons als u vragen heeft of als u spulletjes heeft die u kwijt wilt. Wij komen ze graag bij u ophalen!