Welpen- en verkennersuniform; 1930

uniform01-w

Het juiste insigne op de juiste plaats

De tijden veranderen snel. Hoe lang het al geleden is dat welpen en verkenners er uit zagen als op dezeplaatjes? De fusie vond plaats in 1973.

Scouting Nederland haalde in 1973 aardig de bezem door de voorraad rang- en vaardigheidsinsignes, maar toch bleven er nog verrassend veel zaken gebaseerd op de tradities van vroeger. Onverwoestbaar is de groepsdas. Er is zowel voor als na de fusie geëxperimenteerd met stopdassen en bolo-ties, maar dat is nooit wat geworden. De hoed werd ooit vervangen door een baret (bij de NPV al in 1957), maar nu is het wat hoofddeksels betreft vrijheid blijheid. Een zwarte baret, een klassieke, breedgerande hoed, een feestelijke baseballcap - ter ere van de Wereld Jamboree (bijvoorbeeld) - of helemaal niets, de keus is aan jou.

 

uniform02-w

IJzersterk zijn ook de welpenpetjes. Je houdt het toch niet voor mogelijk dat een jongen nu een antiek groen petje met gele biezen accepteert, een model dat je uitsluitend op achtergebleven Engelse kostscholen nog aantreft? Vooral als je bij de Bevers een veel modernere baseballcap gewend was. Petje af voor deze jeugdige broeders. Of de pet/ das combinatie van de Esta's het redt, valt nog te bezien. Weet je trouwens dat het wolvenkopje voor op/voorop de pet het insigne met de meeste dienstjaren is in Nederland? Het is al sinds 1920 in gebruik en nog steeds leverbaar.

De illustraties hier zijn in werkelijkheid twee prentbriefkaarten uit de jaren '50. Ze gaven aan hoe je een correct uniform draagt.

Scouting Nederland Museum

Adres

Scoutingmuseum Baarn
Amsterdamsestraatweg 51
3744 MA Baarn

Openingstijden

Elke zaterdagmiddag vanaf 1 maart tot 1 november van 13.00 tot 15.00 uur.
In de maanden juli en augustus ook elke woensdagmiddag van 13.00-15.00 uur (alleen na reservering, zie hieronder).

IBAN: NL40RABO 0130025410
BIC: RABONL2U

 

Contact met het museum:

Donatie padvinderij/scouting memorabilia

Heeft u nog oude spullen van de padvinderij/scouting en wilt u deze doneren aan het museum ter
uitbreiding van onze collectie neemt u dan even contact op via onze mail
 

Algemene zaken

Voor algemene vragen over het museum kunt u contact opnemen met ons secretariaat via mail:
Secretariaat-museum@scouting.nl of telefonisch: 073-5213172

Bezoekafspraak

Wilt u een bezoekafspraak maken voor een groep met een rondleiding bel dan s.v.p. Derk Tholen 030-6371915Volg ons ook via Facebook.

Mail ons als u vragen heeft of als u spulletjes heeft die u kwijt wilt. Wij komen ze graag bij u ophalen!