1937 - De 5e Wereld Jamboree
Vogelenzang in de gemeente Bloemendaal was de gastgemeente van deze Jamboree.
Er waren 28.750 deelnemers uit 54 landen. Het kamp duurde van 31 juli tot 9 augustus. Hiernaast één van de 15 verschillende insignes van 1937. Ieder subkamp had zijn eigen kleur bovenbalkje. Subkamp 1 = geel, 2 groen, 3 rood, 4 lichtblauw, 5 donkerblauw, 6 rood/wit*), 7 blauw/wit*), 8 geel/groen, 9 oranje, Woestduin = groen/wit*), waterkamp - oranje/wit*). Stafleden hadden een insigne zonder balkje. Doordat er meer deelnemers waren dan eerst was gepland werden enkele insignes nabesteld. Deze hadden in een kleinere cirkel het Wereld - Jamboree Nederland staan. *) wit werd niet ingekleurd, het heeft dus dezelfde kleur als het hele insigne. Heb je zo'n insigne wees er dan zeer zuinig op.
1937 was het laatste kamp waar Baden-Powell aanwezig was.
De opening werd verricht door Koningin Wilhelmina, die samen met Lord en Lady Baden-Powell en de Nederlandse Hoofdverkenner Rambonnet het defilé afneemt.
Er kwamen 3 postzegels uit ontworpen door Pijke Koch, een kunstschilder. Er werden 360.000 zegels verkocht.
Er zijn vele prentbriefkaarten, folders, een kampkrant enz.... en natuurlijk ook herinneringsboeken van deze Wereld Jamboree, te veel om op te noemen. Veel ligt er in onze vitrines. Kom kijken.
1995 - De 18e Wereld Jamboree
In 1995 was Nederland weer het gastland voor de Wereld Jamboree, van 1 t/m 11 augustus. Dit keer in Dronten "onder de zeespiegel". Er waren 28.960 deelnemers uit 196 landen. Kampleider Hans van Ark.
Voor het eerst waren er meisjes als deelnemer aan deze Jamboree en staat ook het klaverblad op het insigne. De opening werd op 2 augustus verricht door Koningin Beatrix. Verder waren aanwezig Prins Claus (beschermheer van Scouting Nederland), Koning Karl Gustav van Zweden en prinses Basma Bint Talal van Jordanie.
Iedere deelnemer kreeg 2 (dezelfde) insignes. Veel landen hadden zelf een insigne laten maken. We kregen te maken met veel, heel veel insignes, leuk om te verzamelen.
Er waren net als in 1937 propaganda folders, prentbriefkaarten, souvenirs. Te veel om op te noemen.
Ook werd er een postzegel uitgegeven. Deze zegel heeft in de pers veel kritiek gekregen. Een schaars geklede Franse Scout (Jean Prevot) op een Nederlandse zegel. De foto werd gemaakt tijdens de Europese Jamboree in 1994.