2011 - Jungleboek

Tijdens de viering van de honderdste verjaardag heeft Scouting Nederland niet alleen teruggekeken naar de jungleboekmooie geschiedenis van de vereniging, maar ook plannen gesmeed voor de komende honderd jaar.

Opvallend onderdeel daarvan was het nieuwe uniform. de Scoutfit. Maar ook de programma's van de diverse speltakken zijn door elkaar geschud, veranderd en vernieuwd. Zo ook dat van de scouts tussen de 7 en 11 jaar. Die heetten welpen, kabouters, esta's of dolfijnen, al naar gelang de eenheid aangesloten was bij een jongensgroep, een meisjesgroep, gemengd was of op of bij het water opereerde. Soms was dat verwarrend, al die namen. Interne geschriften repten van DWEK als de totale leeftijdsgroep bedoeld werd. Dat alles is nu voorbij.

Vanaf 2010 heten ze allemaal welpen en gebruiken als spelthema het jungleverhaal van Kipling. Het zal je maar gebeuren. Weet je als kabouter net een beetje de weg, in Bambilie, word je het bos in gestuurd vol vreemde dieren. Dan is een bezoekje aan Baarn een goed begin van de nieuwe eeuw. We hebben een leuke expositie ingericht die het totale thema in beeld brengt, netjes opgesplitst in 5 delen.

1 kipling2 kipling

Allereerst komt natuurlijk Rudyard Kipling aan bod. Hij schreef de beide jungleboeken. De originele eerste drukken uit 1894 en 1895 liggen in de vitrine samen met een aantal varianten van het boek met wisselende inhoud of in een andere taal. Smullen voor bibliofielen. Hoe de jungle en de dieren er uit zagen laten allerlei kunstenaars u zien. Bekende scouting tekenaars naast buitenlandse artiesten. Wist u dat er in de jaren 30 al een speelfilm werd gemaakt met echte dieren en een mooie Mowgli?

Dan gaan we naar de periode rond 1915, toen Baden-Powell een plan smeedde om junior-scouts aan de beweging toe te voegen. Hij nam contact op met tijdgenoot en bijna buurman Kipling, schreef het Welpenhandboek en maakte Kipling scout-commissaris. Kijk naar de tekeningen van B-P en de verschillende welpenboeken.

3 BP4 BP

Centraal geven we aandacht aan Walt Disney, die het verhaal in de jaren 60 bewerkte en er een tekenfilm van maakte. Wat dat allemaal opleverde aan speelgoed, souvenirs, boeken, DVD's, enz. is verbazingwekkend. We hadden genoeg spullen om driemaal zoveel ruimte te vullen, maar zochten de meest mooie en bijzondere dingen voor u op en laten die zien.

5 disney6 disney

Ten slotte geven we nog aandacht aan een recentelijk verschenen serie van 4 stripalbums met de titel Het laatste Jungleboek. Het toont aan dat de ontwikkeling van het ijzersterke thema doorbaat. Het nieuwe scouting spelthema komt terug in nieuwe boeken, platen en insignes. Dankzij de Scoutshop kunnen we dat tonen.

7 strip8 heden

Al met al een leuke tentoonstelling, die een bezoek meer dan waard is. Te zien tot eind oktober 2011.

Scouting Nederland Museum

Adres

Scoutingmuseum Baarn
Amsterdamsestraatweg 51
3744 MA Baarn

Openingstijden

Elke zaterdagmiddag vanaf 1 maart tot 1 november van 13.00 tot 15.00 uur.
In de maanden juli en augustus ook elke woensdagmiddag van 13.00-15.00 uur (alleen na reservering, zie hieronder).

IBAN: NL40RABO 0130025410
BIC: RABONL2U

 

Contact met het museum:

Donatie padvinderij/scouting memorabilia

Heeft u nog oude spullen van de padvinderij/scouting en wilt u deze doneren aan het museum ter
uitbreiding van onze collectie neemt u dan even contact op via onze mail
 

Algemene zaken

Voor algemene vragen over het museum kunt u contact opnemen met ons secretariaat via mail:
Secretariaat-museum@scouting.nl of telefonisch: 073-5213172

Bezoekafspraak

Wilt u een bezoekafspraak maken voor een groep met een rondleiding bel dan s.v.p. Derk Tholen 030-6371915



Volg ons ook via Facebook.

Mail ons als u vragen heeft of als u spulletjes heeft die u kwijt wilt. Wij komen ze graag bij u ophalen!