Hoe het begon…
We gaan even terug naar de periode rond 1915, toen Baden-Powell een plan smeedde om junior-scouts aan de beweging toe te voegen. Hij nam contact op met tijdgenoot en bijna buurman Kipling, die de beide jungleboeken al in 1894 en 1895 schreef, niet wetende dat 20 jaar later BP deze als basis zou gebruiken voor een nieuwe jongste tak van de boy-scouts. BP schreef in 1916 zelf “The Wolf-Cubs Handbook” (Welpenhandboek) en maakte Kipling scout-commissaris.
Zie tekeningen van B-P en de verschillende welpenboeken.
Kipling
Joseph Rudyard Kipling, geboren in 1865 in Mumbay (india), was een Britse schrijver en dichter. Hij schreef onder meer The Jungle Book, met onder andere de verhalen over het jongetje Mowgli dat door wilde dieren wordt opgevoed. Hier werden later ook meerdere films op gebaseerd, onder andere door Walt Disney. Diverse groepen in het land namen ook de naam “Kipling” aan.
(zie afbeelding Kipling, de diverse versies jungleboeken)
Ook in Nederland had men in de gaten gekregen dat er voor de leeftijdsgroep van 7-12 jaar nieuwe initiatieven waren genomen. In 1917 werd dan ook al in Utrecht een eerste “welpenstam” opgericht die de naam Grijze Beer kreeg.
Officieel nieuwe welpentak ook in Nederland
Op de algemene leidersvergadering, eind oktober 1920, werd de welpentak in Nederland officieel geaccepteerd en in de statuten van de vereniging opgenomen. Arnhem had de primeur van de eerste officiële Welpenleidster. Mejuffrouw M. Verhorst, die als akela optrad bij de horde van troep 1.
Het Jungleboek
Het jungleboek (oorspronkelijke Engelse titel: The Jungle Book) is een verzameling verhalen en gedichten. Deze verhalen waren eerder los van elkaar gepubliceerd in tijdschriften.
Het bekendst zijn de drie verhalen over het mensenkind Mowgli dat in de jungle in India wordt opgevoed door wolven, maar het boek bevat ook andere verhalen met de jungle als thema. De verhalen zijn doorgaans opgezet als fabel. Zo komen er dieren in voor met menselijke karaktertrekjes en persoonlijkheden, die door Kipling worden gebruikt om de lezer morele lessen bij te brengen. Sommige lezers zien de verhalen in het boek ook als een metafoor voor de politiek en samenleving van die tijd.
Dahinda
In de midden vitrine zien we in de “jungle” Mowgli en Shanti met verschillende bekende junglefiguren en dieren in allerlei facetten en tijdsperioden. Dahinda, een brulkikker is een nieuwe jungledier speciaal geïntroduceerd voor het 100 jarig jubileum dat dit jaar natuurlijk allerlei spannende avonturen beleefd.
Ook is hier een selectie van het welpenboekje door de jaren heen te zien.
Film
In 1930 werd er al een speelfilm gemaakt met echte dieren en een mooie Mowgli!
Walt Disney produceerde in 1967 voor het eerst een tekenfilm van het jungleboek. Het verhaal is in hoofdlijnen gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1894 van Rudyard Kipling. De film werd een succes en er volgden nog vele versies en een enorme merchandise kwam op gang. De Jungledieren zijn nog steeds populair en vinden we dan ook in allerlei vormen terug op boeken, platen, poppetjes, insignes, bekers en wat al niet meer….
Welpen door de jaren heen.
Er zijn in al die jaren natuurlijk vele bijzondere welpen momenten geweest zoals jubilea, rimboejachten, jungledagen en nog veel meer. In de andere vitrines en wandpresentaties zien we hier verschillende items van.
Dit alles is tot en met eind 2020 te bekijken en natuurlijk onze permanente tentoonstelling van 1907 tot heden. Kom ook naar Baarn!