2023: Gilwell trainingen in Nederland 100 jaar

 

De Gilwell Training

Kort na de oprichting van de Scout-beweging zag Robert Baden-Powell de noodzaak in van leiderstraining. De eerste trainingskampen voor scoutleiders werden gehouden in Londen in 1910 en in Yorkshire in 1911. Baden-Powell wilde dat zijn  training zo praktisch mogelijk was en dat betekende dat hij deze buiten in een kamp moest houden.

 

                       

 

Gilwell Park

Is het terrein waar Robert Baden-Powell zijn eerste training gaf voor scoutingleiders, de Gilwelltraining. Het terrein kwam in 1919 in handen van scouting als de schotse W.F. de Bois Maclaren het Gilwell Park in Epping Forest bij Londen aan de scoutingbeweging schenkt. Robert Baden-Powell besloot er een trainingscentrum voor kaderleden van te maken en een kampeerterrein voor scouts uit Oost-Londen en dat is het nu nog steeds.

Aanschaf Gilwell Hall en landgoed

William Frederick de Bois Maclaren was publicist, zakenman en districtscommissaris voor de regio Rosneath in Dunbartonshire, Schotland. Op voorspraak van P.B. Nevill, de vertegenwoordiger van Robert Baden-Powell, kocht De Bois Maclaren Gilwell Hall inclusief het omliggende landgoed (53 acre, ongeveer 21,2 hectare), vlakbij Epping Forest bij het plaatsje Chingford. De prijs was destijds 7.000 Britse ponden, wat nu neerkomt op ca. 1 miljoen pond (ongeveer 1,15 miljoen euro). Hij schonk het geheel aan de scoutingorganisatie onder de naam Gilwell Park. Ook schonk hij nog eens 3.000 pond om het Witte Huis op het landgoed te restaureren.

Eerste Woodbadge-training in Gilwell Park

  The pilot Wood Badge course participants with Francis Gidney and Robert Baden-Powell.

Door WOI werd de ontwikkeling vertraagd en de eerste gilwelltraining werd in 1919 georganiseerd door "Skipper" Francis Gidney op Gilwell Park met als instructeur Robert Baden-Powell.

Op de ochtend van 19 september 1919 blies Lord Robert Baden-Powell op een kuduhoorn (spreek uit als koedoe) in Gilwell Park aan de rand van Epping Forest nabij Londen. Zo begon 's werelds eerste Wood Badge-cursus en sindsdien wordt de kuduhoorn over de hele wereld gebruikt om tijdens Gilwell-trainingen de deelnemers bijeen te roepen.

                                                                                                                                  
Sinds die dag is Wood Badge overal op Gilwell Field. Meer dan 150.000 mensen hebben Wood Badge gevolgd in cursussen over de hele wereld.

De oorspronkelijke cursus was op “leren door doen” gebaseerd, de deelnemers "speelden" in een kampsituatie afwisselend verkenner en leider.     

Het doel van de training kan in het verleden omschreven worden als 'het aanleren van geavanceerde leidersvaardigheden en het kweken van een stevige band met Scouting'. De training bestond in het algemeen uit een schriftelijk/klassikaal en doe/buiten deel.

 

De Gilwellkralen - Woodbadge

Robert Baden-Powell besloot dat de deelnemers van de eerste Wood Badge course in 1919, op Gilwell Park, een tastbare herinnering moesten krijgen aan de cursus. Hij vond tussen zijn militaire souvenirs een ketting met houten kralen die van het Afrikaanse stamhoofd Dini Zulu waren geweest. Tijdens de Matabelecampagne tegen de Ashanti en Matabelekrijgers in 1880 had Baden-Powell de kralenketting buitgemaakt, toen hij Dini Zulu van zijn troon stootte.

                       

Baden-Powell overwoog eerst om de kralen op de Scoutinghoed te laten dragen, zoals de U.S. Expeditionary Forces dat destijds deden. Maar omdat de Scoutinghoed alleen buiten gedragen werd, werd er om praktische overwegingen besloten dat de Gilwellkralen om de nek moesten worden gedragen.

Al snel begonnen de officiële kralen op te raken en kregen de cursisten slechts één originele kraal en een kopie. Tegenwoordig ontvangen de deelnemers alleen nog maar replica’s, aangezien de officiële kralen al lang op zijn.


Drie of vier kralen
Als je zelf als assistent Gilwelltrainingen mee gaat geven (in het Engels Assistent Leader Trainer of Assistent Deputy Camp Chief (ADCC) heten), mag je drie Gilwellkralen dragen. Teambegeleiders, die in het Engels Course Director, Leader Trainer of Deputy Camp Chief (DCC) heten, zijn eindverantwoordelijk voor een hele Gilwellcursus. Zij mogen volgens de officiële regels vier Gilwellkralen dragen. 

Vijf en zes Gilwellkralen

De bestuurder, die in een land verantwoordelijkheid draagt voor het ontwikkelen en organiseren van alle Gilwellcursussen, mag vijf kralen dragen. 

Tenslotte, Baden-Powell (the Chief Scout) en zijn vriend Sir Percy Everett (the Deputy Chief Scout), droegen ieder zes Gilwell-kralen. Sir Everett gaf zijn Gilwellkralen door aan zijn opvolger, de Camp Chief van Gilwell Park. Deze traditie zet zich tot op de dag van vandaag voort.

 

Verwarring met logo Axe in the Log

Er is een wijdverbreide veronderstelling dat de bijl in het houtblok (in het Engels "Axe in the Log") ook een symbool voor de Gilwellcursus is. Dit is een misverstand! Axe-in-the-Log is het symbool voor het kampeerterrein Gilwell Park. Hoewel er veel symbolische verbanden bestaan tussen dit park en de Gilwellcursus, hoort het symbool niet bij de Gilwellcursus.

 

 

De Gilwelldas

Alle deelnemers van de training mogen naast de kralen ook de Gilwell-das dragen. Dit is een internationale das met een stukje van de tartan (Schotse ruit van de Mac­Laren-clan), de familie waaraan Gilwell Park te danken is. De das wordt veelal gedragen door mensen binnen Scouting die niet meer aan een specifieke groep of regio verbonden zijn. Natuurlijk dragen ook de Gilwell-trainers de das tijdens de training. Het geheel wordt afgemaakt met een Turkse knoop als dasring.

                 

 

1st Gilwell Park Scout Group  - Gilwellians

De 1st Gilwell Park Scout Group, of “First Gilwell Troop” (Gilwell Troop 1) is opgericht door Baden Powell tijdens de 1e Gilwell training in 1919. De leden van de groep mogen zich Gilwellian noemen en zijn automatisch lid als ze de training met goed gevolg hebben afgelegd.
De groep is gevestigd in Gillwell Park, Epping Forest bij London. De trainingen gingen vanaf dit moment ook internationaal en ook daar werden Gilwell groepen opgericht.


                                                 

 

Gilwell Reunion

De eerste reunie ter herinnering aan de eerste Wood Badge-cursus was in 1919, waardoor Wood Badge-houders van over de hele wereld samen konden komen als de 1st Gilwell Park Scout Group. Het evenement op  Gilwellpark wordt sinds 1921 elk aar gehouden (behalve tijdens WOII) en en is een bijeenkomst van ongeveer 2.000 Gilwellians uit het UK en de rest van de wereld.

                                                                                                                                                                     

Woodbadge certificaat


Deelnemers die de training hebben volbracht ontvangen ook een certificaat.

        

De certificaten werden onder auspicien van de Engelse Chief Scout tot 1940 nog voorzien van een  handtekening van Robert Baden Powell, zoals op dit certificaat uit 1927 is te zien en uitgereikt werd aan Frans van Hasselt,
die deelnemer was van de 5e Gilwellcursus in 1925. Bijzonder is natuurlijk dat dit certificaat vervallen werd verklaard in 1929 en later toch weer opnieuw geaccordeerd door Hoofdverkenner Rambonnet in 1932 en toen ook weer vervallen.
Wat hier de reden voor geweest kan zijn zal wel altijd een raadsel blijven.

Gilwelltrainingen in Nederland

Hoe het begon ….

In het Leidersblad (nr 1) lezen we in de notulen van de januari vergadering in 1923;

                    

in april vervolgens wordt het opleidingscentrum genoemd:

                                                                                 

In juli (nr 14) lezen we verder de benoeming van de Deputy Camp Chief, Jan Schaap voor het Opleidingscentrum voor Troepleiders op
“Gilwell Park” afd. Nederland, Eerde-Ommen.

 

 Zij volgden de samen de
 “30th Scouters Training Course op Gilwell Park”



 
Gilwell Ada’s Hoeve

De eerste steen van het boerderijtje Gilwell Ada's Hoeve werd gelegd op 8 september 1853 door A.P.A. (Ada) Gravin van Regteren van Appeltern. Waarschijnlijk had het de functie van tolhuis.
De boerderij werd in 1911 gekocht door Baron Mr. R. van Pallandt van Eerde en was toen één van de 23 boerderijen die tot het bezit van het Landgoed Eerde behoren. In 1913 overleed de Baron en zijn neef Philip erfde het bezit en werd de nieuwe Baron van Pallandt van Eerde.

Baron Philip van Pallandt werd al in 1911 enthousiast voor de toen pas opgerichte padvindersbeweging. Vanaf 1913 kampeerden er padvinders op het Landgoed Eerde, waarvan ook Gilwell Ada's Hoeve deel uitmaakte. Het Kamp Eerde werd populair bij kampeerders; van 2500 overnachtingen in 1920 naar ruim 15.000 in 1924. In het najaar van 1922 werd Gilwell Ada's Hoeve speciaal gereserveerd voor scouting.

Opening N.P.V. Buitencentrum Ada’s Hoeve

Het door Baron van Pallandt ter beschikking gestelde trainingscentrum 'Gilwell Ada's Hoeve' in Ommen werd door Jean Jacques Rambonnet, de voorzitter van De Nederlandse Padvinders, officieel geopend.

Saillant detail is dat de eerste Gilwelltraining op Ada's Hoeve startte op de 30e verjaardag van de Camp Chief Jan Schaap.

                                                                                                                                                     



Kampstaf 1923 1e Gilwell Cursus


De eerste Nederlandse Gilwelltraining werd gegeven onder leiding van Deputy Camp Chief
Jan Schaap.  De andere stafleden waren: J. Kuyk, (voortrekker); Th. Egidius (vaandrig),Titus Leeser (voortrekker) en H. Veldman (vaandrig).

 kampstaf en deelnemers

 

De eerste cursussen

Voor Verkennersleiders werden de eerste cursussen gehouden op:

  1. Gilwell leiderstraining 9 - 21 juli 1923 (1e cursus)
  2. Gilwell leiderstraining 20 augustus - 1 september 1923
  3. Gilwell leiderstraining 9-21 juni 1924 een van de deelnemers was Dhr. Rambonnet

De Leidersvelden

Het eerste Leidersveld was de plek voor de cursus van Verkennersleiding (zie foto). Op het tweede Leidersveld werden later de trainingen voor de welpenleiding gehouden.

De eerste Welpenleid(st)ers cursussen op:

  1. Gilwell Welpencursus (Leiders) 25 augustus - 30 augustus 1924
  2. Gilwell Welpencursus (Leidsters) 6 juli - 11 juli 1925

De Welpencursussen werden gescheiden gegeven voor leiders en leidsters. Vervolgens werden er ook speciale cursussen gegeven voor Voortrekkersleiders, Commissarissen, en Bestuursleden.


Gilwell Ada’s Hoeve groep

Jan Schaap begon in 1923 ook direct met de eerste Gilwell Ada’s Groep en later Horde. 

In 1924 werd al de eerste reunie gehouden. Vanaf dat moment nam hij ook als aanspreektitel “Baas”aan. Als je de training had volbracht was je automatisch lid van de Gilwell Ada’s Hoeve groep. De eerste jaren werd dat jaarlijks voorgezet maar na de oorlog zakte dat een beetje in.

                          

 In 1953 werd het 30 jarig jubileum gevierd met een reunie op Ada’s Hoeve.
Jarenlang werd ook door de Camp Chief een verjaardagskaart aan de Gilwellians gestuurd. Deze was voorzien van een gelukwens en soms aangevuld met een “boodschap”. Uit deze begin jaren zijn kaarten uit 1927 t/m 1931 bekend. In 1952 werd deze traditie door de toenmalige beheerder Henk Wijnmalen weer opgepakt en er zijn jaarkaarten tot en met 1969 bekend.

Gilwell St. Walrick

In 1949 kregen de Katholieke Verkenners een eigen terrein, het buitencentrum Gilwell St. Walrick in Overasselt. Hier konden de troepen uit het zuiden dichtbij kamperen en werd ook de leiderstraining van de Katholieke Verkenners gegeven, die daarvoor altijd in Ommen werd gehouden.

     

De eerste beheerder is Mat Zuur. Hij woonde in een tent en een blokhut op het Buitencentrum. In de loop van de jaren zijn de houten barakken vervangen door stenen gebouwen en heeft het Buitencentrum zijn huidige vorm gekregen. De eerste Gilwellcursus op St. Walrick was in 1950.

 cursus B 435 Overasselt - St. Walrick

 

 Notitieboeken

Voor het praktische en schriftelijke deel van de cursus kon in speciale “notitieboeken” verslag worden gedaan van de ervaringen en de verschillende vragengroepen die vooraf gesteld werden.

   

 

Ommencursus 1940-1945

 *publicatie in Weest paraat 1940

Toen in 1940 Nederland bezet werd, leek het er eerst op dat scouting door kon gaan. Maar omdat de verbindingen met Gilwell Park verbroken waren, konden er geen officiële Gilwelltrainingen meer gegeven worden. Er werd daarom gepland om in plaats daarvan Ommencursussen te gaan houden. De Jakobsstaf werd genomen als symbool van de trainingscursussen. De gilwelltekens werden vervangen door een insigne, bestaand uit drie kleine stukjes eiken-rondhout, afkomstig van de terreinen te Ommen en dusdanig bevestigd en onderling zodanig van formaat, dat zij tezamen een gesymboliseerde jakobsstaf vormden en een grijze das met de jakobsstaf geborduurd op de punt.*

Diverse Locaties

Later werd de training ook gegeven op andere plaatsen, zoals een Zeeverkennersleiderscursussen in Nieuwkoop (1953).

Tegenwoordig wordt de training gegeven op diverse locaties, zoals in Baarn op Scoutcentrum Buitenzorg (vanaf 1997),  Zeewolde (2017), in de Ardennen, het Zwitserse Internationale World Scoutcentrum Kandersteg, op kampeercentrum Brexbachtal in Duitsland en nog vele andere.


 

Tot medio de jaren ’90 waren er nog afzonderlijke cursussen voor speltakleiding. Daarna werd het gebruikelijker om gemixte trainingen te geven of specifiek gericht op besturen, buitensport, kamperen, trektochten etc.

2023100 jaar Gilwell


Medio 2023 worden de 553e  en 554e training georganiseerd, en uiteraard zijn deze voor deze gelegenheid weer op het 100 jarige Gilwell’s Ada’s Hoeve waar dit jaar tevens de nodige activiteiten worden georganiseerd!
Houd de website Gilwell23.nl in de gaten voor meer informatie! 

De tentoonstelling geeft een globaal beeld van de geschiedenis van de Gilwell trainingen door de jaren heen.

Baarn, februari 2023, Paul Heessels, conservator SN museum

 

 

 

Scouting Nederland Museum

Adres

Scoutingmuseum Baarn
Amsterdamsestraatweg 51
3744 MA Baarn

Openingstijden

Elke zaterdagmiddag vanaf 1 maart tot 1 november van 13.00 tot 15.00 uur.
In de maanden juli en augustus ook elke woensdagmiddag van 13.00-15.00 uur (alleen na reservering, zie hieronder).

IBAN: NL40RABO 0130025410
BIC: RABONL2U

 

Contact met het museum:

Donatie padvinderij/scouting memorabilia

Heeft u nog oude spullen van de padvinderij/scouting en wilt u deze doneren aan het museum ter
uitbreiding van onze collectie neemt u dan even contact op via onze mail
 

Algemene zaken

Voor algemene vragen over het museum kunt u contact opnemen met ons secretariaat via mail:
Secretariaat-museum@scouting.nl of telefonisch: 073-5213172

Bezoekafspraak

Wilt u een bezoekafspraak maken voor een groep met een rondleiding bel dan s.v.p. Derk Tholen 030-6371915



Volg ons ook via Facebook.

Mail ons als u vragen heeft of als u spulletjes heeft die u kwijt wilt. Wij komen ze graag bij u ophalen!